Het wordt weer herfst…

Het gaat heel slecht met de egelpopulatie. In 10 jaar tijd is 50% van de egels verdwenen. Dat komt omdat ze worden doodgereden, vergiftigd of ze raken simpelweg uitgehongerd.

Om ze beter te beschermen, kun je bijvoorbeeld een huisje voor ze in de tuin maken.

Fotobron: Seasons.nl

En belangrijk is ook om ze de gelegenheid te geven om ze van tuin naar tuin te kunnen laten scharrelen . Want ‘s-nachts neemt het diertje nogal eens de kuierlatten en als ze via kleine doorgangetjes van de ene naar de andere tuin kunnen wandelen, hoeven ze minder vaak over de straat met alle risico’s van dien.

Ook help je ze door minder tegels in je tuin te leggen. Op tegels kan een egel niets vinden en in het groen vindt hij allerhande voedsel en hij kan er zijn schuilplekje vinden voor zijn winterslaap of gewoon zijn slaap overdag.

Hoe je bijvoorbeeld een egelhuisje kunt maken, kun je bekijken op het filmpje hieronder op het YouTubekanaal van Oerrr.

Laatst kreeg ik een foto van een dierbare vriend. Hij had op een markt tijdens zijn vakantie een keramieken egel gevonden. Maar liefst € 200,- kostte het diertje.

Het Portugese exemplaar is ook schattig…

Ik besloot er zelf een te maken voor hem.

Toen de stekels…
In de biscuitbak…

Ik weet inmiddels waarom de egel uit Portugal zoveel kostte. Die stekels, wat een werk! Een echte egel heeft tussen de 5000 en 8000 stekels. Gelukkig heeft deze er niet zoveel nodig.

Inmiddels weet ik nog beter waarom die keramieken egel zo duur was…
Glazuur blijft altijd spannend.…
Grrrr, stukje stekel eraf…

De finishing glazuurtouch…

Meet Humphrey!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.