Een Dreutel van Fimoklei en natuurlijke materialen…

Natuurlijk heeft Corona ook gevolgen gehad voor de workshops bij Atelier16a. En dan komt de berg maar naar Moses. Hieronder leg ik in een video op mijn YouTubekanaal uit hoe je zelf thuis op een gemakkelijke manier een Dreutel kunt maken.

“Maar wat is dat dan, een Dreutel?”, hoor ik je denken. Dat is simpel uit te leggen.

Draken en Trollen kennen we allemaal. In de Noorse mythen en sagen zijn de Trollen, Gnomen, Aard- of Berggeesten alom vertegenwoordigd. Een Dreutel hoort ook thuis in Trollenland, het zijn Trollen met een lijf van bestaande vormen uit de natuur. Ze bestaan uit takken, stronken, kalebassen… Ze wonen in de natuur, hebben 4 vingers en 4 tenen en zijn hele vriendelijke goedzakjes.

In de beschrijving onder de video op YouTube, staat nog extra informatie, o.a. de benodigdheden.

Wat heb je zoal nodig:

 • Huidkleurige Fimoklei of Creall Thermklei.
 • Boetseerspateltjes, verkrijgbaar in hobbyzaken als Pippoos en De Kwast maar ook op Wish of AlieExpress te vinden.
 • Aardappelschilmesje.
 • Deegroller.
 • Oven om de klei in af te bakken.
 • Patinaverf. 
 • Acrylverf. 
 • Natuurlijke materialen die als “lijfje” dienen zoals een gedroogde kalebas, een stuk stevig boomschors of een uitgeholde macadamia-noot, maar ook gedroogd mos, veertjes om de Dreutel aan te kleden en zachte bruine pluche of boa voor de haartjes.
 • Lijmpistool.
 • Glazen oogjes, je kunt ze ook zelf boetseren van Fimoklei en beschilderen.
 • Optioneel: een draaiplateau zodat je je werk steeds gemakkelijk kunt draaiende, wat blanke lak als je hem wilt aflakken, rouge voor rode wangen, etc. etc.

Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier aan gaan beleven als ik altijd doe. Als je vragen hebt, kun je natuurlijk mailen naar info@atelier16a.nl.

Binnenkort volgen hier meer tutorials. Ik zou het helemaal leuk vinden als je je abonneert op mijn YouTubekanaal! Klik dan ook op het belletje zodat je geen video-update hoeft te missen.

Blijf gezond, blijf thuis en hopelijk zien we elkaar snel weer in real life! Heel veel succes!

(Oja, en sorry sorry sorry voor het irritante achtergrondmuziekje! Ik gebruik momenteel nog een eenvoudig video-editprogramma met een heel beperkt aantal mogelijkheden. Dat komt goed in de toekomst, ik leer, ik leer, lieve mensen…)

3 Replies to “Een Dreutel van Fimoklei en natuurlijke materialen…”

  1. Supertof, goed uitgelegd, zo lijkt het makkelijk en logisch, heb wel wat van geleerd met die handige tips, maar als ik er aan zou beginnen, is het een gepruts en heel wat moeilijker vrees ik.
   Ik ben heel enthousiaste en fan van je dreutels en wil het graag eens proberen. Il like it ! See you soon ! Hopelijk ! 🤗 Groetjes Ann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.